Suorin jaloin maastaveto pyöreällä selällä
Pyöreällä selällä toteutetut lihaskuntoliikkeet sekä erityisesti maastavedot ovat olleet jo pitkään kiellettyjen liikkeiden listalla. Ja siihen on olemassa täysin perusteltavat sekä hyväksyttävät syynsä. Vaikka voimantuotollisesti voisikin olla jopa parempi tehdä maastavetoliike pyöreällä selällä, eivät istumisen sekä muun fyysisen passiivisuuden haurastuttamat rakenteemme kestä sitä. Istuminen ja passiivisuus venyttävät sekä jäykistävät selkämme sidekudos- eli faskiarakenteet, jolloin ne eivät myöskään kestä rekyylin eli vastavenytyksen käyttöä harjoitteissa.
Jos kuitenkin jokin rakenne on heikko lenkki kehossamme, pitäisi sitä myös vahvistaa. Mikäli akuuttia selkäkipua ei ole, voidaan aloittaa varovaiset, rauhalliset selän pyöristykset, joilla lisätään selän ja lantion alueen faskioiden liukua ja joustoa. Ne voidaan aloittaa vaikka selinmakuulla ylikuormituksen välttämiseksi. Kipua ei kuitenkaan saa esiintyä.
Siitä voidaan jatkaa rauhallisiin seisten tehtäviin rullauksiin ilman kuormitusta. Hiljalleen, rakenteiden vahvistuessa ja liikkuvuuden parantuessa, voidaan lisätä kuormitusta, kunhan edelleenkään kipua ei esiinny. Seuraavaksi voidaan liikkeeseen lisätä rauhallinen, kevyt esivenytys (rekyyli) lähellä liikkeen ääriasentoa, jol- la vahvistetaan ja aktivoidaan nimenomaan sidekudos- eli faskiarakenteita. Rekyylin pitää olla aluksi pehmeä ja rau- hallinen, jottei sillä rikota rakenteita. Myöhemmin voidaan kevyellä painolla lisätä nopeampaakin rekyyliä. Edelleenkin kipua on syytä välttää.
Liikettä tulee tehostaa maltillisen nousujohteisesti, jotta sidekudos ehtii mukautua kuormitukseen. Kutakin eri vaihetta jatketaan muutamia viikkoja, jopa kuukausia ennen seuraavaan kuormitusvaiheeseen siirtymistä. Liian nopea progressio voi johtaa ylikuormitukseen ja vammoihin.
Spiraalilinjan aktivaatio korostuu, kun yhden jalan suorin jaloin maastaveto tehdään paino tukijalan vastakkaisessa kädessä. Tämä aiheuttaa ristikkäisen kuormituksen jakaantumisen alaraajasta sekä takareisistä vastakkaisen puolen selän ojentajiin. Kuormituksen johtaminen vartalon vastakkaiselle puolelle on spiraalilinjalle luonteenomaista. Jos taas vastaavasti toteutetaan kuorma tukijalan puoleisessa kädessä, suuntautuu rasitus suoraan ylöspäin takareisistä pinnallisen takalinjan suuntaan.
Spiraalilinjalla on erittäin merkittävä tehtävä lantion SI-nivelien dynaamisena kontrolloijana, kun käytämme kehoa epäsymmetrisesti – eli lähes koko ajan. Kävelyssä, juoksussa ja hypyissä spiraalilinjan lantion yli ristiin kulkevat rakenteet jarruttavat toiselta puolelta ristiluun eteenpäin kallistumista ja toiselta puolelta taaksepäin kallistumista. Samalla sidekudosrakenteisiin kohdistuu vuoroittaista venytystä, jonka aikaansaaman rekyylin avulla, jännittyneestä kuminauhasta vapautuvan energian tavoin, singahdamme eteenpäin.
Aalto, Seppänen, Lindberg, Paunonen. Treenaa voimakas ja kiinteä Pakara. Copyright Fitra Oy.

SYKE Valmentajille
SYKE auttaa valmentajia tuottamaan tehokkaita, laadukkaita ja monipuolisia valmennussisältöjä, oli sitten kysymys yksittäisistä harjoitusohjelmista tai moniulotteisista verkkovalmennuksista.
SYKE Kuluttajille
Ei ole olemassa sellaista verkkovalmennusta, valmentajaa tai asiantuntijaa joka sopii kaikille. Me haluamme auttaa sinua löytämään itsellesi sopivan tavan muuttuvien trendien ja villitysten joukosta.
